Archiwum

rola młynka w procesie przygotowania kawy
Pomyślałem, że ten temat jest na tyle szeroki, że warto go przedstawić w trzech oddzielnych wpisach. Zaczniemy od listy najważniejszych urządzeń niezbędnych do tego, aby kawę zmielić potem ją zaparzyć i ostatecznie z uśmiechem podać naszym gościom. Wbrew pozorom przygotowanie dobrej kawy wcale nie jest proste i wymaga odpowiedniego podejścia: powoli i dokładnie. Na końcu ostatniego wpisu chciałbym zasygnalizować, jak ważny i ciągle rosnący w siłę jest biznes kawowy, i jak istotna z punktu widzenia właściciela lokalu jest odpowiednio przemyślana inwestycja w urządzenia służące do parzenia kawy.

Czym jest coffee business?
Kawa to drugi, po ropie naftowej, najlepiej sprzedający się produkt na świecie. Jest ona także drugim, zaraz po wodzie, najczęściej spożywanym napojem.
Aby zrozumieć, czym jest coffee business trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które są niezbędne przy prowadzeniu tego rodzaju działalności.

Instrukcja obsługi - ważny dokument czy sterta makulatury?
Zacznijmy od przepisów. Polskie prawo nakłada na sprzedawcę obowiązek dołączania instrukcji obsługi w języku polskim do wszystkich urządzeń. Za brak takiego dokumentu przedsiębiorcy grozi kara. Ustawodawca dopuszcza załączanie instrukcji w postaci graficznej, jeśli będzie ona czytelna i powszechnie zrozumiała, zgodne z ustawą z 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. 02.141.1176) – oznacza to, że brak instrukcji obsługi w języku polskim, ale także nieprawdziwe informacje udzielone przez sprzedawcę, mogą być podstawą do złożenia reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową.

Projekt technologii zaplecza gastronomicznego - charakterystyka dokumentu
Projekt technologii zaplecza gastronomicznego to inaczej koncepcja programowo-przestrzenna pokazująca układ pomieszczeń, ich wzajemne powiązania użytkowo-funkcjonalne, wyposażenie techniczne i rysunki rozmieszczenia sprzętu wraz z przyłączami. Jest on bardzo ważnym elementem każdej planowanej inwestycji, stanowi zestawienie wszystkich niezbędnych wytycznych dla konkretnego lokalu, a także jest przewodnikiem dla inwestora oraz sprawozdaniem dla Sanepidu.

Meble ze stali nierdzewnej
Ich historia jest długa i sięga ponad 100 lat. Oczywiście nie dotyczy to historii mebli w ogóle, bo te powstawały już w epoce kamienia. Chodzi o materiał, z którego mogą być wykonane. Ponad wiek temu pewien wizjoner odkrył, że niektóre stopy metali połączone ze sobą nie ulegają działaniu związków chemicznych zawartych w powietrzu oraz płynach. Krótko mówiąc, uzyskano wtedy pierwszą wersję stali nierdzewnej. Już kilka lat później przedsiębiorczy Niemcy opatentowali sposób jej produkcji i dzięki temu do tej pory są światową potęgą w tej materii.

Obsługa okresowa zmywarki gastronomicznej
Wybraliśmy już profesjonalną zmywarkę jak najlepiej dopasowaną do naszych potrzeb, podłączyliśmy ją do prądu i kanalizacji tak, żeby mogła poprawnie pracować, oraz wiemy, jak usprawnić jej działanie i jakich środków chemicznych używać, żeby efektywnie spełniała swoje funkcje. W tej części chciałbym się skupić na najczęstszych problemach, które mogą się przytrafić nawet w najlepiej zaprojektowanej kuchni. Problemy i awarie zdarzają się nawet najlepszym, ale miarą profesjonalizmu jest umiejętność radzenia sobie z nimi.

Koncepcja technologiczna w gastronomii
Koncepcja technologiczna to rysunek układu funkcjonalnego pomieszczeń zaplecza gastronomicznego wraz z propozycją rozmieszczenia odpowiednio dobranego wyposażenia - urządzeń i mebli gastronomicznych. Dla jednego lokalu czasem mogą być proponowane różne warianty ustawienia ciągów technologicznych. Koncepcja technologiczna jest wykonywana zgodnie z obowiązującymi normami oraz przepisami Sanepidu i BHP. Zazwyczaj wykonuje się ją dla nowych i modernizowanych obiektów.