Autorzy

Zdjęcie z pracownikami kawiarni podczas pracy Różne

Czym jest coffee business?

Janusz Leszkiewicz

Kawa to drugi, po ropie naftowej, najlepiej sprzedający się produkt na świecie. Jest ona także drugim, zaraz po wodzie, najczęściej spożywanym napojem.

Aby zrozumieć, czym jest coffee business trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które są niezbędne przy prowadzeniu tego rodzaju działalności.

Po pierwsze, należy sobie uświadomić, że kawa dobrej jakości, nawet jeśli nie jest kluczowym składnikiem naszego biznesu, powinna się znajdować na jednym z pierwszych miejsc. A żeby zaparzyć wyśmienitą kawę, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Należy zacząć od znalezienia dobrej, solidnej firmy, która zostanie jego dostawcą. Dostawca ten, jeśli także rozumie wartość swojego coffee business, nie tylko zaopatrzy nas w najlepsze urządzenia, lecz także doradzi przy ich wyborze, poprawnie je zainstaluje, przeszkoli personel i zaoferuje usługi serwisowe na najwyższym poziomie (oczywiście za rozsądną cenę).

Drugim krokiem jest wybranie odpowiedniej kawy, pasującej do rodzaju prowadzonej działalności. Trzeba podjąć decyzję, czy ma to być jeden rodzaj kawy, czy więcej, czy preferujemy kawy jednorodne, tzw. single-origin1, czy mieszanki różnych rodzajów kawy. Oczywiście musimy także zdecydować, czy mają one pochodzić z komercyjnych wielkich fabryk, czy z małych palarni.

Trzecim krokiem powinno być znalezienie odpowiedniej osoby do pracy przy urządzeniach do parzenia kawy. Oczywiście zawsze można przeszkolić i przygotować do tego dowolnego pracownika, ale jeśli chcemy osiągnąć sukces, powinien to być ktoś, kto się charakteryzuje pasją do kawy. Należy też przeszkolić i przygotować personel do pracy z konkretnymi urządzeniami. Ten etap jest najdłuższy i, prawdę mówiąc, nigdy nie powinien się zakończyć… Po pierwszych szkoleniach z obsługi maszyn, następują kolejne usprawniające pracę, podnoszące jakość napojów i bardziej specjalistyczne, na przykład latte art2.

Następnie powinniśmy ustalić z dostawcą warunki serwisowe, takie jak: wymagana liczba przeglądów okresowych, ich częstotliwość i terminy, szybkość reakcji serwisu oraz możliwość otrzymania maszyny zastępczej na czas usuwania awarii.

Niezmiernie istotne jest to, aby nie stracić klientów ze względu na brak możliwości podania kawy. Każdy dzień bez kawy przynosi duże straty naszemu coffee business. Na przykład, jeśli dziennie sprzedajemy około kilograma kawy (powinno to wystarczyć na zaserwowanie kilku ponad 100 kaw), przy rozsądnie skalkulowanym koszcie produkcji możemy zarobić nawet kilkaset złotych. Wyobraźmy teraz sobie, że maszyna odpoczywa w serwisie przez tydzień.... Ale o samym koszcie produkcji i kalkulacji zwrotu inwestycji innym razem.

Najważniejsze jest to, żeby połączyć wszystkie te punkty, traktując każdy z nich z równą pieczołowitością. Dotyczy to nie tylko kawiarni czy restauracji, lecz także każdej firmy dostarczającej maszyny do przygotowywania kawy.

Podsumowując, coffee business to połączenie wszystkich wyżej wymienionych czynników w jedną całość, przynoszącą zarówno korzyści finansowe, ale też osobiste zadowolenie.


1Kawa uprawiana w ramach jednego, znanego obszaru geograficznego. Czasami jest to jedno gospodarstwo lub określony zbiór ziaren z jednego kraju.

2To sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Zarówno kawa jak i mleko są specjalnie przygotowywane. Mleko jest spieniane gorącą parą, do wykonywania wzorów używa się mlecznej pianki, którą nanosi się na powierzchnię kawy. Trwałość wzoru zależy od jakości maszyny do parzenia oraz doświadczenia baristy (źródło: https://pl.wikipedia.org/)

Janusz Leszkiewicz

Ekspert coffe business z wieloletnim doświadczeniem w zakresie przygotowania i doboru odpowiedniej kawy oraz prawidłowej obsługi i konserwacji ekspresów. Jest współorganizatorem i uczestnikiem wielu wydarzeń związanych z promowaniem kawy wysokiej jakości (Mistrzostwa Polski „Barista”, Festiwal Kawy, Latte Art., Espresso Show, Cup Tasting), a prywatnie zapalonym kawoszem.