Autorzy

Meble ze stali nierdzewnej Porady produktowe

Meble ze stali nierdzewnej

Robert Kościółek

Ich historia jest długa i sięga ponad 100 lat. Oczywiście nie dotyczy to historii mebli w ogóle, bo te powstawały już w epoce kamienia. Chodzi o materiał, z którego mogą być wykonane. Ponad wiek temu pewien wizjoner odkrył, że niektóre stopy metali połączone ze sobą nie ulegają działaniu związków chemicznych zawartych w powietrzu oraz płynach. Krótko mówiąc, uzyskano wtedy pierwszą wersję stali nierdzewnej. Już kilka lat później przedsiębiorczy Niemcy opatentowali sposób jej produkcji i dzięki temu do tej pory są światową potęgą w tej materii.

Dlaczego meble ze stali nierdzewnej tak świetnie sprawdzają się w gastronomii? Uzasadnień może być wiele, ale podstawowe z nich skupiają się wokół kilku najważniejszych zagadnień.

Po pierwsze, chodzi o odporność na korozję. Oczywiście przy bardzo wielu zastosowaniach jest to właściwość niezwykle ważna. Wilgoć, której nadmiar jest obecny w wielu kuchniach gastronomicznych, wywołuje bardzo szybki rozwój korozji mebli oraz elementów konstrukcyjnych urządzeń wykonanych z materiałów  innych niż stal nierdzewna. Nie będę się w tym miejscu rozwodził nad działaniem wilgoci na rozwój  bakterii i grzybów, bo to temat na zupełnie inny wpis. Oczywiście rozwarstwianie się płyt paździerzowych, pęcznienie drewna, w którego zakamarkach osiedlają się całe kolonie drobnoustrojów to problem inwestorów, którzy chcąc obniżyć koszty prowadzonej inwestycji, wyposażają profesjonalne kuchnie w meble domowe zamiast w elementy wykonane ze wspomnianej stali nierdzewnej. Prędzej czy później i tak trzeba będzie wymienić meble z drewna na stalowe, ponieważ te pierwsze ulegną dezintegracji lub nie przejdą kontroli pracowników sanepidu. Podwójny koszt z pewnością nie wpłynie pozytywnie na samopoczucie inwestora.

Poza odpornością na korozję mebli ze stali nierdzewnej ich ogromną zaletą jest możliwość eksploatacji w agresywnym środowisku kwasowym. Związki te uwalniają się podczas obróbki i przetwarzania żywności, w połączeniu z innymi substancjami organicznymi mogą błyskawicznie uszkodzić  materiały inne niż stal nierdzewna. Odporność na agresywne związki chemiczne pozwala szybko i bardzo skutecznie pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń z powierzchni roboczych i trudno dostępnych zakamarków. Łatwy dostęp do elementów konstrukcyjnych mebli ze stali nierdzewnej to kolejna cecha wyróżniająca je w stosunku do mebli z drewna i materiałów pochodnych. Jeśli kuchnia jest wyposażona w meble nierdzewne, a do mycia stosuje się odpowiednie narzędzia oraz specjalistyczne środki chemiczne, nie ma problemu z tym, żeby prowadzić produkcję w sterylnych warunkach. Podsumowując takie meble to wybór ekonomiczny i bezpieczny.

Ostatnią kwestią, ale moim zdaniem nie mniej istotną, jest estetyka. Stal nierdzewna przy zastosowaniu odpowiednich szlifów prezentuje się rewelacyjnie bez względu na kolor ścian lub materiału, którym wykończona jest podłoga. Wraz z resztą urządzeń znajdujących się na zapleczu kuchennym, które w większości przypadków także są wykonane ze stali nierdzewnej, meble tworzą przestrzeń wyglądającą bardzo profesjonalnie. Jest to dodatkowym atutem przede wszystkim w miejscach, w których zaplecze jest widoczne dla klientów restauracji oczekujących na zamówione danie.

Zdjęcie Roberta Kościółka - Specjalisty w dziale 'Porady produktowe'

Robert Kościółek

Z branżą gastronomiczną jest związany od 20 lat. Wieloletni dyrektor handlowy w jednej z czołowych firm oferujących produkty i świadczących usługi dla gastronomii, obecnie specjalista do spraw produktów i znawca ofert firm specjalizujących się w zaopatrywaniu punktów gastronomicznych. Doskonale zna rynek, wie, co kupić, od kogo i za jaką cenę, żeby zaopatrzyć lokal w artykuły i sprzęt najwyższej jakości na najkorzystniejszych warunkach.