Autorzy

Zdjęcie z apetycznymi drinkami warzywno-owocowymi Porady produktowe

Miksologia - sztuka mieszania napojów

Robert Kościółek

Przygotowywanie koktajli warzywno-owocowych oraz drinków alkoholowych to wbrew pozorom odrębna, bardzo ciekawa dziedzina sztuki kulinarnej. Komponowanie pysznych i odżywczych napojów polega na odpowiednim łączeniu różnych składników w jednolitą, harmonijną całość. Mieszanie produktów często z pozoru kompletnie do siebie niepasujących, o różnych smakach i konsystencjach może dawać zaskakujące efekty. Oczywiście poza walorami smakowymi takich napojów, niezwykle istotna jest ich strona wizualna.

Łączenie składników wchodzących w skład napoju może się odbywać na wiele sposobów. Istnieją różne techniki miksowania, receptury i efekty, które można osiągnąć, dlatego w branży gastronomicznej tę sztukę przygotowywania koktajli nazywa się miksologią.

Jedną z najprostszych i najczęściej używanych technik tworzenia drinków jest tak zwana metoda nalewania. Polega ona na bezpośrednim nalewaniu składników na lód umieszczony w szklance. Postępując w ten sposób, pożądany efekt jednolitego napoju można osiągnąć tylko wtedy, kiedy każdy ze składników ma płynną konsystencję i łatwo łączy się z innymi cieczami. Zupełnie inaczej sprawa wygląda, kiedy chcemy dokładnie wymieszać w jednorodną substancję gęste syropy, likiery i inne zawiesiste lub półpłynne produkty. Zwykłe mieszanie wówczas może się okazać niewystarczające.

W takich sytuacjach podstawowym narzędziem używanym przez każdego miksologa jest blender. Jest to urządzenie posiadające pojemnik zaopatrzony w ostrza, które pozwala na odpowiednie rozdrobnienia każdego, nawet najtwardszego, składnika i połączenia go z innymi w jednolitą całość. Zamknięte naczynie blendera gwarantuje możliwość wykorzystania w 100% tego, co zostanie w nim umieszczone, bez powstawania odpadów.

Połączenie banana i mango w idealnie gładki, aksamitny koktajl jest możliwe dzięki specjalnej konstrukcji ostrzy blendera oraz ich niezwykłej prędkości obrotowej, w modelach profesjonalnych sięgającej do 45 tys. obrotów na minutę! Dla porównania warto zaznaczyć, że silnik turbowentylatorowy stosowany do napędu samolotów pasażerskich osiąga prędkość 20 tys. obrotów. Tak duża prędkość obrotowa ostrzy blendera pozwala osiągnąć doskonały efekt, dzięki rozdrabnianiu produktów na mikroskopijne cząsteczki, które doskonale łączą się ze sobą. Umożliwia to wydobycie z każdej z nich esencji smaku i dostarczenie organizmowi wartości odżywczych w świetnie przyswajalnej formie. Powszechnie wiadomo, że najwięcej witamin znajduje się w skórce jabłka. Konstrukcja i właściwości opisanego powyżej blendera dają możliwość zblendowania (rozdrobnienia) tego owocu bez konieczności wcześniejszego obierania. Dzięki temu może on stanowić niezwykle zdrowy i smaczny składnik napoju.

Z kolei regulacja obrotów umożliwia rozdrabnianie owoców jagodowych, takich jak maliny lub truskawki, w taki sposób, żeby tylko miąższ i skórka zostały zmiksowane, a pestki pozostały w nienaruszonej formie.

Na koniec, po porcji witamin, czas na kilka szczegółów dotyczących eksploatacji blenderów.

Duże pojemniki i olbrzymia moc dają możliwość przygotowania nawet 2 litrów koktajlu (10 porcji) w ciągu zaledwie 30 sekund. Jest to aspekt niebywale istotny dla profesjonalistów ceniących sobie szybkość i wydajność pracy.

Równie ważne jest to, żeby urządzenie było ciche. Bardzo często zdarza się tak, że blendery stoją w miejscach widocznych dla konsumentów. Wyjątek stanowi eksploatacja ich na zapleczu kuchennym, do rozdrabniania posiłków. Z reguły same napędy są stosunkowo ciche, a hałas emitują blendowane składniki znajdujące się w pojemniku. W takiej sytuacji bardzo dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest zastosowanie dodatkowej pokrywy zamykanej na blenderze podczas pracy, która w znaczącym stopniu tłumi dźwięki dochodzące z jego wnętrza.

Nadchodzi wiosna, a wraz z nią czas drinków i koktajli ze świeżych owoców i warzyw. Zatem życzę Państwu wszystkiego smacznego i zdrowego!

Zdjęcie Roberta Kościółka - Specjalisty w dziale 'Porady produktowe'

Robert Kościółek

Z branżą gastronomiczną jest związany od 20 lat. Wieloletni dyrektor handlowy w jednej z czołowych firm oferujących produkty i świadczących usługi dla gastronomii, obecnie specjalista do spraw produktów i znawca ofert firm specjalizujących się w zaopatrywaniu punktów gastronomicznych. Doskonale zna rynek, wie, co kupić, od kogo i za jaką cenę, żeby zaopatrzyć lokal w artykuły i sprzęt najwyższej jakości na najkorzystniejszych warunkach.