Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /usr/home/pggseo/domains/biznesgastronomiczny.pl/public_html/pimcore/lib/Zend/Cache/Backend.php on line 66 Montaż i regulacja zmywarki gastronomicznej - Biznes Gastronomiczny

Autorzy

Zdjęcie z widokiem wewnątrz zmywarki podczas procesu mycia naczyń Porady serwisowe

Montaż i regulacja zmywarki gastronomicznej

Sebastian Sala

Decyzja podjęta, wybór dokonany, zmywarka kupiona! Teraz czas na podłączenie jej do prądu i kanalizacji. Poprawny montaż i regulacja urządzenia są niezwykle istotne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli dokona się zakupu zmywarki od profesjonalnej firmy zajmującej się sprzedażą wyposażenia gastronomicznego, należy się spodziewać, że sprzedawca zaoferuje usługę montażu.

Zupełnie inaczej sprawy się mają przy zakupach w sklepie wysyłkowym. Kurier dostarczy towar pod drzwi, wręczy dokumenty dostawy i odjedzie. Zostajemy ze zmywarką na progu. I tu się zaczyna dylemat wielu nabywców – wezwać serwis czy podłączyć sprzęt samodzielnie? Niestety wielu użytkowników wybiera tę drugą opcję. Sądzą, że nie ma niczego skomplikowanego w podłączeniu wtyczki i paru rurek. Taka samowola często kończy się telefonem do sprzedawcy i narzekaniem, że urządzenie nie działa, a w skrajnych przypadkach może skutkować trwałym uszkodzeniem sprzętu.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi urządzenia zasilane napięciem 400 volt mogą być podłączane do sieci elektrycznej wyłącznie przez pracowników serwisu technicznego posiadających aktualne uprawnienia energetyczne. Przyłącza do urządzenia muszą odpowiadać normom obowiązującym w miejscu instalacji. Niezbędne jest zamontowanie wyłącznika różnicowo-prądowego zabezpieczającego przed porażeniem.

Rodzaje gniazd elektrycznychGniazdo elektryczne powinno się umieścić na wysokości od 140 do 160 cm nad posadzką, w łatwo dostępnym miejscu, w taki sposób, aby można było szybko odłączyć urządzenia od zasilania. Złącze elektryczne nie może być narażone na kontakt z wodą lub parą wodną wydostająca się ze zmywarki w trakcie pracy.

Doprowadzenie zimnej wody do zmywarki powinno być zakończone zaworem o średnicy ¾ cala. Zawór powinien być umieszczony na wysokości od 20 do 60 cm nad posadzką w sposób zapewniający możliwość szybkiego odcięcia dopływu wody. Wartość ciśnienia roboczego wody powinna wynosić 2-4 bary. Jest to optymalne i bezpieczne ciśnienie użytkowania. Jeżeli ciśnienie w sieci jest wyższe niż 4 bary, należy zastosować reduktor ciśnienia wody. W pobliżu zmywarki w podłodze powinien być umieszczony odpływ o średnicy 50 mm z przerwą powietrzną (syfonem).

Uwagi istotne podczas podłączania zmywarki:
  • Należy starać się zachować oryginalne długości przewodów podłączeniowych. Skracanie ich może przysporzyć problemów w trakcie eksploatacji i przy ewentualnych czynnościach serwisowych (przegląd, naprawa itp.).
  • Nie powinno się trwale zabudowywać urządzenia – jest to często spotykane w przypadku zmywarek montowanych na barach. Urządzenie zostaje podłączone przed powstaniem zabudowy barowej, a następnie stolarz lub inny fachowiec obudowuje je, nie biorąc pod uwagę sytuacji wymagającej zdemontowania zmywarki. W takich przypadkach może dojść do sytuacji, w której użytkownik musi zniszczyć jakąś część zabudowy, aby dostać się do urządzenia, kiedy wymaga ono przeglądu lub naprawy.

Kiedy zmywarka jest już podłączona, pozostaje zamontowanie środków myjących i ich regulacja. Regulacji powinien dokonać technik montujący zmywarkę lub dostawca środków chemicznych. Bardzo ważne jest przeczytanie instrukcji obsługi przed rozpoczęciem eksploatacji urządzenia. Producenci umieszczają tam wiele cennych i wartościowych informacji na temat użytkowania i konserwacji.

Co ma wpływ na proces mycia i gwarantuje odpowiednią czystość naczyń?

Schemat czynników wpływających na proces mycia w zmywarce gastronomicznej

ZMYWARKA

Zacznijmy od przybliżenia tego, jak działa zdecydowana większość zmywarek gastronomicznych. Po włączeniu urządzenie nabiera wody, która przechodzi przez bojler ciśnieniowy, a następnie jest przelewana do komory myjącej. W trakcie napełniania komory pobierane są płyny – myjący i nabłyszczający. Przed włączeniem cyklu mycia, należy poczekać, aż zbiornik bojlera i komora myjąca nagrzeją wodę do odpowiedniej, ustawionej temperatury. Najpierw grzeje się woda w bojlerze, następnie – w komorze myjącej. W zależności od mocy urządzenia proces ten trwa od 10 do 30 minut i jest sygnalizowany lampką kontrolną. Po osiągnięciu właściwej temperatury wody, zmywarka będzie dogrzewała stygnącą oraz świeżą wodę dopuszczaną w każdym cyklu mycia.

Cykl mycia w zmywarkach gastronomicznych odbywa się przeważnie w dwóch etapach:

  1. Mycie naczyń strumieniem wody o temperaturze 55-60 stopni Celsjusza z dodatkiem płynu myjącego w ciągu 90-180 sekund.
  2. Płukanie z wyparzaniem strumieniem czystej gorącej wody o temperaturze 85-90 stopni Celsjusza z dodatkiem płynu nabłyszczającego trwające do 30 sekund. W przypadku zmywarek do szkła temperatura płukania jest trochę niższa. Wyparzanie ma na celu zniszczenie mikroorganizmów i dezynfekcję naczyń. Dodatkowo ta sama woda, która wyparza naczynia zawiera dawkę płynu nabłyszczającego, który ma sprawić, aby wyschły one ciągu 2-3 minut oraz żeby nie pozostały na nich smugi.

OBSŁUGA

Przed włożeniem naczyń do zmywarki, należy dokładnie zgarnąć z nich resztki jedzenia i spłukać je strumieniem zimnej wody. Naczynia z zaschniętymi resztkami powinno się odstawić do namoczenia, a następnie w prawidłowy sposób ułożyć je w koszach – tak, aby umożliwić swobodną cyrkulację wody. W każdym cyklu mycia następuje częściowa wymiana wody, jest dopuszczane 2-5 litrów czystej. Po każdym procesie mycia w zmywarce zostaje część brudnej wody i popłuczyny z umytych naczyń – im brudniejsze naczynia włożymy do zmywarki, tym częściej będziemy musieli całkowicie wymienić wodę.

Po skończonym cyklu mycia należy otworzyć zmywarkę, wyjąć  kosz z czystymi naczyniami i odstawić je do wyschnięcia. Naczynia, pozostawione w zamkniętej zmywarce, nie wyschną.

Obsługa – przydatne wskazówki. Sprawdź:
  • czy naczynia są pozbawione resztek i namoczone (nie dopuszczaj do zaschnięcia!),
  • czy naczynia w koszu są odpowiednio ułożone – talerze nie zachodzą na siebie, każdy znajduje się w osobnej przegrodzie, szkło jest ułożone dnem do góry,
  • czy temperatura wody myjącej i płuczącej jest odpowiednia – sygnalizują to lampki na panelu sterowania,
  • czy został wybrany odpowiedni program,
  • czy po skończonym cyklu mycia zostały otwarte drzwi zmywarki, a kosz z naczyniami odstawiony do wyschnięcia.

WODA

Twarda woda powoduje gromadzenie się osadów w kanałach wodnych i bojlerze zmywarki. Po kilku miesiącach lub latach, w zależności od stopnia twardości, może to spowodować uszkodzenie zmywarki, która przestanie prawidłowo pracować. Takie awarie objawiają się wyciekaniem wody spod urządzenia i powstaniem widocznych osadów wewnątrz komory zmywarki. Twardość wody można podzielić na węglanową (przemijającą) i niewęglanową (stałą). Suma tych wartości daje nam ogólną twardość wody wyrażaną w stopniach niemieckich lub francuskich, w zależności od rodzaju zastosowanego testu, i jednocześnie określa, czy do konkretnego typu zmywarki konieczne jest zastosowanie uzdatniacza wody.

Twardość wody możemy zbadać na kilka następujących sposobów:

  • oddać próbkę wody do odpowiedniego laboratorium,
  • wykonać test za pomocą specjalnych testerów paskowych (dostępnych w sklepach akwarystycznych i hydraulicznych),
  • wykonać test za pomocą testerów kropelkowych (dostępnych w sklepach akwarystycznych lub hydraulicznych).

Jeżeli twardość ogólna wody wynosi mniej niż 7 stopni w skali twardości, to nie ma konieczności stosowania uzdatniacza – przyjmuje się, że jest to woda miękka. Jeżeli twardość ogólna wody przekracza 7 stopni w skali twardości, należy zastosować uzdatnianie wody – jest to woda twarda. Podczas podgrzewania związki zawarte w wodzie rozkładają się do nierozpuszczalnych węglanów tworzących kamień kotłowy (zjawisko doskonale znane osobom używającym czajników elektrycznych).

Opisane powyżej czynniki, mające wpływ na prawidłowy proces zmywania, można określić we własnym zakresie – oczywiście jeżeli ma się ogólne rozeznanie techniczne. Jeżeli sprawa wydaje się zbyt skomplikowana, aby dobrze to sprawdzać, powinno się poprosić o pomoc fachowca. Cena takiej usługi serwisu, który dokona oględzin i niezbędnych pomiarów powinna się zamknąć w kwocie 150 zł. Jest to niewielki wydatek, jeśli weźmie się pod uwagę zakup za kilka tysięcy złotych.

Zmiękczanie i filtrowanie wody

  1. Zmiękczacz do wody:
    • zmniejsza twardość przemijającą,
    • wymaga regeneracji minimum co 2 tygodnie (w zależności od pojemności).
  2. Specjalistyczne filtry:
    • zmniejszają twardość przemijającą i stałą,
    • wymagają wymiany wkładów co około 2-6 miesięcy – w zależności od pojemności kolumny filtrującej.
  3. Zmywarka z kolumną jonitową:
    • zmniejsza twardość przemijającą,
    • wymaga regularnego uzupełniania zbiornika na sól służącą do regeneracji.
Woda – przydatne wskazówki. Sprawdź:
  • jaka jest twardość wody,
  • czy został zastosowany uzdatniacz i kiedy był regenerowany,
  • jak czysta jest wody w zmywarce. Czysta woda = czyste naczynia!

CHEMIA

Płyn myjący

Żeby środki myjące dobrze działały, ich roztwór wodny musi mieć odczyn zasadowy (pH > 7). Środki myjące są silnymi zasadami. Ich Odpowiednie dawkowanie uzależnione jest od twardości wody. Zadaniem detergentu jest dokładne umycie naczyń. Dawkowanie ustawia się przeważnie od 2 do 7 ml/ 1 l przy twardości wody do 7 stopni.

Płyn nabłyszczający

Te środki mogą mieć odczyn kwaśny (pH = 2) i neutralny (pH = 7). Środek nabłyszczający ma za zadanie nabłyszczyć i wspomóc osuszanie naczyń – zmniejsza napięcie powierzchniowe wody, przez co krople szybko spływają z naczyń i odparowują.

Żeby uzyskać jak najlepszy efekt, bardzo ważne jest stosowanie środków myjących i nabłyszczających tego samego producenta – nie powinno się mieszać płynów różnych firm, ponieważ przeważnie uzupełniają się one nawzajem. Istotne, aby przy podłączeniu zmywarki technik albo lepiej dostawca płynów (co jest szczególnie zalecane) wyregulował odpowiednie dozowanie detergentów. Jeżeli decydujemy się na zmianę płynów i wybieramy nowego dostawcę, konieczne jest wypłukanie wężyków od dozowników oraz ponowna regulacja dozowania. Płukanie wężyków można wykonać poprzez włożenie ich do naczynia z czystą wodą i przepuszczenie kilku cykli zmywania. Następnie wężyki należy zanurzyć w odpowiednich bańkach z detergentami – zmywarka samoczynnie zaciągnie płyny. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby na końcach wężyków były założone ciężarki – da to pewność, że wężyk leży na dnie bańki i zaciąga detergent, a nie powietrze. Przedostanie się powietrza do wężyków i pozostawienie go spowoduje nieefektywne mycie oraz dodatkowo zwiększy ryzyko awarii całego urządzenia. W kontakcie z powietrzem niektóre środki myjące mogą się skrystalizować i zablokować wężyki.

Jest jeszcze jedna rzecz, o której należy wspomnieć: czasem zdarza się, że niektórzy użytkownicy do zmywania stosują płyn typu ludwik lub tabletki przeznaczone do stosowania w zmywarkach domowych. Jest to niedopuszczalne. Nie spowoduje to efektu mycia naczyń i może doprowadzić do awarii urządzenia. Zastosowanie wysokopieniących się płynów sprawi, że już przy pierwszym myciu piana wydostanie się przez drzwi zmywarki. Może się ona dostać do maszynowni urządzenia i spowodować zwarcie instalacji elektryczne lub przepalanie podzespołów zmywarki. Tabletki przeznaczone do użytku w zmywarkach domowych po wrzuceniu do komory zmywarki gastronomicznej nie ulegną całkowitemu rozpuszczeniu i zablokują kanaliki w ramionach myjących.

Odkamieniacz

Jest to środek, przy pomocy którego pozbędziemy się osadów wapiennych (kamienia) z wnętrza urządzenia. Kamień gromadzi się w zmywarce z powodu nieuzdatnienia wody lub niewłaściwej regeneracji uzdatniacza. Odkamieniacz wlewa się do komory myjącej (w proporcjach podanych przez producenta) i włącza dwa lub trzy cykle mycia. Po zastosowaniu takiej procedury osady w zmywarce powinny zostać usunięte. Powtarza się tę czynność w zależności od stopnia nagromadzenia osadów.

Przedstawiłem już kwestie teoretyczne związane z doborem odpowiedniej zmywarki oraz uwagi praktyczne dotyczące jej montażu i codziennego użytkowania, ale żeby sprzęt działał poprawnie przez długie lata, należy o niego odpowiednio dbać, poddawać go regularnej konserwacji, a w razie potrzeby – naprawiać w sposób profesjonalny. Temu właśnie poświęcę kolejny artykuł, w którym skupię się na okresowej obsłudze profesjonalnych zmywarek gastronomicznych oraz rozwiązywaniu najczęstszych problemów.

Zdjęcie Sebastiana Sali - Specjalisty w dziale 'Porady serwisowe'

Sebastian Sala

Specjalista mający blisko 15-letnie doświadczenie w serwisowaniu urządzeń elektrycznych oraz maszyn i sprzętu gastronomicznego. Prowadzi serwis o ogólnopolskim zasięgu. Ma bogatą wiedzę teoretyczną dotyczącą naprawy, konserwacji i użytkowania przeróżnych sprzętów gastronomicznych, popartą długoletnią praktyką. Doskonale wie, jakie problemy techniczne napotykają punkty gastronomiczne każdego typu i jest gotowy podzielić się nią na blogu, aby pomóc poczatkującym restauratorom unikać podstawowych błędów, które mogą popełnić niekiedy jeszcze przed otwarciem lokalu.