Autorzy

Kim jesteśmy

Zdjęcie współpracujących ze sobą kucharzy podczas pracy w kuchni

Zespół specjalistów

Jesteśmy zespołem ludzi, którzy chcą swoje wieloletnie doświadczenie i wiedzę przenieść na łamy bloga i swoimi artykułami i ułatwiać podejmowanie decyzji przez osoby związane z biznesem gastronomicznym oraz wesprzeć prowadzenie i rozwój biznesów gastronomicznych w Polsce.

Autorzy

Sebastian Sala

Porady serwisowe

Specjalista mający blisko 15-letnie doświadczenie w serwisowaniu urządzeń elektrycznych oraz maszyn i sprzętu gastronomicznego. Prowadzi serwis o ogólnopolskim zasięgu. Ma bogatą wiedzę teoretyczną dotyczącą naprawy, konserwacji i użytkowania przeróżnych sprzętów gastronomicznych, popartą długoletnią praktyką. Doskonale wie, jakie problemy techniczne napotykają punkty gastronomiczne każdego typu i jest gotowy podzielić się nią na blogu, aby pomóc poczatkującym restauratorom unikać podstawowych błędów, które mogą popełnić niekiedy jeszcze przed otwarciem lokalu.

Adam Michalski

Kuchnia i gotowanie

Doradca i ekspert kulinarny od 29 lat związany z gastronomią. Niegdyś szef kuchni w Hotelu Victoria Inter-Continental, wielokrotny Kulinarny Mistrz Polski, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, któremu zdarzało się gotować dla królów i prezydentów. Rozchwytywany trener kucharzy oraz juror w prestiżowych krajowych i zagranicznych konkursach kulinarnych. Autor materiałów dydaktycznych, pomysłodawca i realizator szkoleń dla szefów kuchni, kucharzy, nauczycieli i uczniów szkół gastronomicznych. Organizator kampanii „Edukacja kulinarna dzieci i młodzieży”. Gotowanie to jego wielka pasja, w której nieustannie dąży do perfekcji.

Mirosława Dymowska

Projekt i Technologia

Zna gastronomię „od podszewki” – od 17 lat pracuje w firmach zajmujących się projektowaniem i wyposażaniem zapleczy gastronomicznych. Wie, jak rozpocząć i prowadzić działalność gastronomiczną tak, żeby odpowiedzieć na potrzeby konsumentów i odnieść sukces. Wiedzę zdobywała w praktyce, zarządzając punktami gastronomicznymi. Podpowiada inwestorom, jak krok po kroku stworzyć dobrze prosperujący lokal: od opracowania koncepcji ogólnej, poprzez zdobycie niezbędnych dokumentów i zezwoleń, do konkretnych projektów technologicznych.

Robert Kościółek

Porady produktowe

Z branżą gastronomiczną jest związany od 20 lat. Wieloletni dyrektor handlowy w jednej z czołowych firm oferujących produkty i świadczących usługi dla gastronomii, obecnie specjalista do spraw produktów i znawca ofert firm specjalizujących się w zaopatrywaniu punktów gastronomicznych. Doskonale zna rynek, wie, co kupić, od kogo i za jaką cenę, żeby zaopatrzyć lokal w artykuły i sprzęt najwyższej jakości na najkorzystniejszych warunkach.