Autorzy

Obsługa okresowa zmywarki gastronomicznej Porady serwisowe

Obsługa okresowa zmywarki gastronomicznej

Sebastian Sala

Wybraliśmy już profesjonalną zmywarkę jak najlepiej dopasowaną do naszych potrzeb, podłączyliśmy ją do prądu i kanalizacji tak, żeby mogła poprawnie pracować, oraz wiemy, jak usprawnić jej działanie i jakich środków chemicznych używać, żeby efektywnie spełniała swoje funkcje. W tej części chciałbym się skupić na najczęstszych problemach, które mogą się przytrafić nawet w najlepiej zaprojektowanej kuchni. Problemy i awarie zdarzają się nawet najlepszym, ale miarą profesjonalizmu jest umiejętność radzenia sobie z nimi.

Kilka wskazówek związanych z eksploatacją i konserwacją zmywarek

  • Czyszczenie filtrów w trakcie użytkowania – należy je wykonywać minimum raz dziennie. W przypadku intensywnego używania urządzenia zaleca się czyszczenie filtrów siatkowych co 20-30 cyklów mycia, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie sprzętu. Należy wyjąć filtry, uważając, aby tłuste osady i resztki jedzenia nie wpadły do otworu pod nimi, a następnie wyczyścić filtry z resztek jedzenia. Potem trzeba się upewnić, że osad wapienny również został usunięty, gdyż zapobiega to odkładaniu się jego warstw na powierzchni filtrów.
  • Po skończonym dniu pracy powinno się wypłukać zmywarkę cyklem mycia bez włożonego korka spustowego i pozostawić na noc otwarte drzwi zmywarki. Tym sposobem uniknie się powstawania nieprzyjemnego zapachu wewnątrz urządzenia.
  • Należy sprawdzić, czy w zbiornikach jest płyn myjący i nabłyszczający oraz upewnić się, czy wężyki są odpowiednio zanurzone.
  • Raz na miesiąc powinno się sprawdzić stan techniczny urządzenia. Czy ramiona myjące i płuczące obracają się swobodnie, czy dysze w ramionach nie są zatkane resztkami jedzenia lub kamieniem oraz czy nie ma widocznych uszkodzeń.

Kilka słów o najczęstszych problemach

Warto zauważyć, że niejednokrotnie problem ze zmywarką spowodowany jest niewłaściwą eksploatacją lub nieodpowiednim przygotowaniem urządzenia do pracy. Wynika to z błędów przy podłączeniu lub z braku wiedzy na temat zasad działania oraz obsługi urządzenia.

Podsumowanie

Szkło należy myć w zmywarkach przeznaczonych do szkła – mają one niższe temperatury mycia i wyparzania, a dodatkowo stosuje się w nich chemię o innych właściwościach. Niestety nie da się ustawić uniwersalnej zmywarki tak, żeby idealnie myła szkło, sztućce i pozostałe naczynia kuchenne. W takim przypadku należy pójść na kompromis między porządnie umytymi naczyniami a idealnie wyglądającym szkłem lub zaopatrzyć się w dodatkową zmywarkę do szkła.

Kolejną sprawą jest porównanie zmywarki domowej do przemysłowej. Wielu użytkowników sprzętów gastronomicznych posiada zmywarkę w domu, która jest znacznie tańsza od zmywarki przemysłowej, a efekty mycia w niej są zdecydowanie lepsze. W zestawieniu z domowym sprzętem AGD, profesjonalna zmywarka gastronomiczna zawsze przegra. Zmywarka gastronomiczna myje w krótkich cyklach – od 90 do 180 sekund, umożliwia umycie dużej ilości naczyń przy jednoczesnym wyparzeniu ich w warunkach ciągłej pracy. Domowe zmywarki mają trzy lub cztery cykle mycia, od namaczania poprzez kilkukrotne mycie, do suszenia. Cały proces trwa od 90 do 120 minut i odbywa się w niższych temperaturach. Zmywarka domowa nie zapewni wyparzenia naczyń, a tym samym nie nadaje się do zastosowania w gastronomi.

Mam nadzieję, że udało mi się w przystępny sposób przybliżyć zasady odpowiedniego doboru i działania zmywarek gastronomicznych, a tym samym mój tekst okaże się pomocny dla wszystkich, którzy zaczynają swoją przygodę z gastronomią oraz dla tych, którzy mają już pewne doświadczenia i nie chcieliby popełnić błędu przy wyborze najbardziej odpowiedniego urządzenia.

Zdjęcie Sebastiana Sali - Specjalisty w dziale 'Porady serwisowe'

Sebastian Sala

Specjalista mający blisko 15-letnie doświadczenie w serwisowaniu urządzeń elektrycznych oraz maszyn i sprzętu gastronomicznego. Prowadzi serwis o ogólnopolskim zasięgu. Ma bogatą wiedzę teoretyczną dotyczącą naprawy, konserwacji i użytkowania przeróżnych sprzętów gastronomicznych, popartą długoletnią praktyką. Doskonale wie, jakie problemy techniczne napotykają punkty gastronomiczne każdego typu i jest gotowy podzielić się nią na blogu, aby pomóc poczatkującym restauratorom unikać podstawowych błędów, które mogą popełnić niekiedy jeszcze przed otwarciem lokalu.